tirsdag 30. juli 2024

Lysets rustning av Ken Follett

En ny bok i Kingsbridge serien. Året er 1770 og oppfinnelsen av "Spinning Jenny" varsler en ny æra. Denne vevemaskinen revolusjonerer menneskenes liv. Verden er i opprør. Maskiner overtar menneskenes arbeid og de er farlige. Alvorlige arbeidsulykker forekommer. Mot slutten av boka herjer Napoleonskrigene. Kampen mellom de gode og onde i samfunnet på flere plan er i gang. Som alltid leverer Ken Follett utrolig kunnskapsrike og meget gode historiske romaner. Denne er intet unntak. Terningkast: 5. 




Kan du høre byen puste ut av Don Martin og Zeshan Shakar

Don Martin og Zeshans veier møtes og vi får deres historie og refleksjoner om rasisme, fellesskap og utenforskap. Heldigvis var det veldig lite kebab-norsk i denne boka, men jeg blir dessverre ikke fengslet. Terningkast: 3. 




Den skyldige av Emma Viskic

Etterforsker Caleb Zelics barndomsvenn blir funnet brutalt drept i sitt hjem etter å ha hjulpet Caleb i en sak. Caleb prøver å finne morderen. Denne boka var det jeg kaller en overfladisk krim, det vil si at boka handler kun om saken og lite om folkene som er med. Jeg kommer ikke inn under huden på hovedpersonen. Terningkast: 3. 






Dagene som kommer av Mélissa Da Costa

Amande er ung, nygift og gravid. Men så omkommer plutselig mannen i en motorsykkelulykke. Hele livet raser sammen for Amande. Hvordan skal hun komme seg ut av sorgen? En sterk bok om sorg og hvordan den kan bearbeides. Anbefales. Terningkast: 5. 






Som vi lekte av Ninni Schulman

Dette er første bok i en ny serie fra denne forfatteren. I 1982 forsvinner tolv år gamle Mattias fra hjemmet sitt. Et år senere er han fremdeles savnet, og moren er i ferd med å bryte sammen. Samtidig er den tidligere etterforskeren Ingrid Wolt på flukt fra fortiden og flytter til bygda. Hun prøver å få seg ny jobb, men det er vanskelig. Til slutt starter hun som privatetterforsker, og moren til Mattias ønsker at hun skal finne ut hva som har skjedd. Spennende, fengende og veldig god krim! Terningkast: 6. 




Skriket av Jan Erik Fjell og Jørn Lier Horst

Syv år gamle Leah Forsberg kom aldri fram til skolen. Til tross for at hun ikke ble funnet, ble en mann dømt for å ha bortført og drept henne. Markus Heger har få holdepunkter igjen i livet. Han tilbringer tiden på landevegen og oppsøker åsteder for gamle og nye krimsaker. Fra bobilen sin lager han podkast der han gjenforteller historiene fra ulike krimsaker som han snuser i. Dette resulterer i at saken om Leah gjenopptas. Terningkast: 5. 




Svermenes år av Terry Hayes

Kane er en CIA-spion som spesialiserer seg på forbudte og utilgjengelige landområder. Grenser betyr ingen ting. Han er en kløpper på å stikke av og gjemme seg, og er god på å skyte. Han får tildelt et hemmelig oppdrag i konfliktsonen mellom Pakistan, Iran og Afghanistan. Men hjemme venter hans store kjærlighet. En bok full av action og spenning. Terningkast: 5. 



tirsdag 9. juli 2024

Huset i Wimbledon av Katrine Wessel-Aas

Dette er første boka i triogogien om Eva Winter-Hagen, dattera til Ellinor og Juul fra forrige serie fra denne forfatteren. Eva flykter fra en mislykket romanse, og drar til England der hun kjøper seg et hus i Wimbledon. Der dukker Archie opp, som trenger husrom. Eva tilbyr han midlertidig det. Archie er glad i fest og moro, og bringer liv i huset. Men er han til å stole på? Jeg storkoste meg med denne og gleder meg til neste vår, når neste boka kommer. Terningkast: 6. 







Slutten på historien av A.J. Finn

Nicky Hunter blir invitert hjem til den beryktede krimforfatteren Sebastian Trapp for å skrive biografien hans. Hun flytter inn hos den dødssyke forfatteren, hans kone og deres voksne datter. Nicky er ekspert på detektivromaner og må arbeide raskt siden Sebastian ikke har lang tid igjen. For tjue år siden forsvant hans første kone og deres sønn sporløst, og saken ble aldri oppklart. Mistanken falt likevel på Sebastian. Denne boka var gørr kjedelig. Terningkast: 2. 



Demon Copperhead av Barbara Kingslover

I fjellene i det sørlige Appalachia vokser Demon opp under svært trange kår. Han er født av en enslig tenåringsmor i en enkel husvogn, uten andre fordeler foruten pene trekk. Fosterhjem, barnearbeid, forsømte skoler, sportslig suksess, rusavhengighet og katastrofal kjærlighet er sentralt i denne boka. Jeg likte første halvdel best. Boka ble noe langdryg. Terningkast: 4. 




En måtte nok ha vært der av Thomas Korsgaard

Tredje og siste boka om Tue er minst like god som de to forrige. Tue strever med å finne sin plass, og å være ærlig. En bok om tilhørighet og å befinne seg utenfor fellesskapet. Terningkast: 5.